Opleiding en toelatingseisen tot chauffeur

 

Een taxichauffeur vervoert personen met personenauto’s en –busjes. Je hebt in eerste instantie een dienstverlenend beroep en draait onregelmatige diensten. Het is daarom belangrijk dat je flexibel bent en dat je beschikt over goede communicatieve en sociale vaardigheden. Jij bent immers het aanspreekpunt van het taxibedrijf!

Het beroep taxichauffeur is een verantwoordelijke functie. Je werkt bijvoorbeeld aan preventieve conflicthantering en je vervoert passagiers veilig, vlot en comfortabel door het drukke verkeer. Je moet ook in staat zijn een afwijkende route te kiezen als de situatie daarom vraagt.

Chauffeursopleiding
Je kunt voor dit beroep een speciale chauffeursopleiding volgen. De opleiding tot taxichauffeur is zelfs wettelijk verplicht! De nadruk wordt onder meer gelegd op het verwerven van kennis op het gebied van veiligheid, sociale vaardigheden, rijstijl en wet- en regelgeving. Op de website van het CBR staan verschillende opleiders bij wie je een opleiding voor het chauffeursdiploma taxi kunt volgen.

Er zijn wel een paar toelatingseisen:
Je hebt nodig: een Verklaring omtrent Gedrag (gemeentehuis).
Je moet een geneeskundige verklaring kunnen overleggen (arbo-arts).
Je moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B voor beroepsmatig personenvervoer (schakel of automaat).
Na je opleiding doe je twee keer examen bij het CBR. Je legt daar een theorie-examen (Taxi vakbekwaamheid theorie (TVT) af, en een praktijkexamen: Taxi vakbekwaamheid praktijk volledig (TVP). Om het chauffeursdiploma taxi te krijgen, moet je wel binnen 1 jaar slagen voor het theorie- en praktijkexamen. Het maakt niet uit in welke volgorde je de examens doet.

CBR
Het CBR is een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan. Het is door de minister van Infrastructuur en Milieu belast met een verkeersveiligheidstaak: het beoordelen van de rijvaardigheid en medische geschiktheid van bestuurders en de vakbekwaamheid van professionals in transport en logistiek.

Met de volledige chauffeurskaart taxi mag je alle soorten taxivervoer verrichten. Als je het diploma hebt behaald en aan de andere voorwaarden voldoet, kunt je de chauffeurskaart aanvragen op de site van Kiwa Register.

Terug naar het overzicht

Utrecht - Schiphol

Vanaf € 65,-
Nu reserveren

Nieuwegein - Schiphol

Vanaf € 65,-
Nu reserveren

Ijstelstein- Schiphol

Vanaf € 70,-
Nu reserveren

Vianen - Schiphol

Vanaf € 75,-
Nu reserveren

Bilthoven - Schiphol

Vanaf € 75,-
Nu reserveren

Houten - Schiphol

Vanaf € 75,-
Nu reserveren